16661 Ventura Blvd, Encino, CA 91436

رئیس جمهوری مصر خبرنگاران شبکه الجزیره را عفو کرد

روز چهارشنبه، 1 مهر (23 سپتامبر)، دفتر ریاست جمهوری مصر گزارش کرد که عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری، فرمان عفو محمد فهمی و باهر محمد، خبرنگاران شبکه تلویزیونی الجزیره را امضا کرده است. چند روز پیش گزارش شده بود که این دو همراه با پیتر گرسته، تبعه استرالیا، به حبس محکوم شده‌اند.
سال گذشته،، رئیس جمهوری مصر با استفاده از اختیارات ویژه، پیتر گرسته را که دارای تابعیت خارجی بود از مصر اخراج کرد و محکومیت اخیر او به طور غیابی صادر شد. مشخص نیست که آیا رئیس جمهوری مصر او را نیز مشمول عفو قرار داده است یا نه.
پیتر گرسته، تبعه استرالیا، محمد فهمی، رئیس دفتر الجزیره در قاهره دارای تابعیت دوگانه مصری و کانادایی و باهر محمد، خبرنگار و تبعه مصر در اواخر دسامبر سال 2013 بازداشت و به عضویت در یک سازمان تروریستی، کمک به این سازمان، پخش اخبار کذب در مورد تنش سیاسی در مصر و فعالیت روزنامه نگاری بدون داشتن مجوزهای لازم متهم شدند.
منظور از “سازمان تروریستی” در این پرونده گروه اخوان المسلمین است که چند ماه پس از برکناری محمد مرسی، رئیس جمهوری سابق مصر در تابستان سال 2013، توسط دولت مصر به ارتباط با یک رشته حملات علیه نفرات ارتش و پلیس متهم و یک سازمان تروریستی اعلام شد.
سال گذشته، محاکمه سه خبرنگار شبکه الجزیره برگزار شد و دادگاه با مجرم شناختن هر سه نفر برای پیتر گرسته و محمد فهمی هر کدام هفت سال و برای باهر محمد هفت سال حبس به اضافه سه سال به جرم داشتن مهمات تعیین کرد. ظاهرا باهر محمد چند گلوله را که در جریان تظاهرات ضد دولتی شلیک شده بود یافته و آنها را نگه داشته بود.
متهمان از رای دادگاه فرجام خواستند و دیوان عالی مصر با نقض این حکم، دستور محاکمه مجدد آنان را صادر کرد که به صدور احکام سه سال حبس برای محمد فهمی و پیتر گرسته و سه سال و نیم حبس و جریمه نقدی برای باهر محمد منجر شد.
اوایل سال جاری، محمد فهمی با تسلیم شکایتی علیه شبکه الجزیره به دادگاه های کانادا، خواستار دریافت خسارت به مبلغ 100 میلیون دلار کانادایی (75میلیون دلار آمریکایی) شد. او شبکه الجزیره را متهم کرده است که در مورد شرایط محل کار اطلاعات لازم را در اختیار او قرار نداده و به اصل مسئولیت کارفرما در قبال امنیت کارکنان عمل نکرده است.
بازداشت و محاکمه این سه خبرنگار انتقاد شدید نهادهای بین‌المللی و درخواست شماری از کشورهای غربی برای آزادی آنان را در پی آورده و وکلای این سه نفر نحوه رسیدگی به پرونده را غیرقابل قبول دانسته بودند.
منابع مالی شبکه تلویزیون ماهواره‌ای الجزیره را قطر تامین می‌کند و برخی ناظران، بازداشت و محاکمه این سه خبرنگار را جنبه‌ای از فراز و نشیب در روابط مصر با قطر تلقی کرده‌اند.