نماینده ایران در اوپک موضع بیژن زنگنه، وزیر نفت، درباره توافق چهارتولیدکننده بزرگ جهان برای ثابت نگه داشتن سقف تولید نفت را بار دیگر تکرار کرد.
مهدی عسلی به شماره روز چهارشنبه 28بهمن روزنامه شرق گفته که «دلیلی برای این کار وجود ندارد» زیرا «ایران مسئولیتی در وضعیت کنونی بازار نفت نداشته است».
چهار صادرکننده بزرگ نفت روز سهشنبه در دوحه توافق کردند تا با هدف جلوگیری از سقوط بیشتر قیمت نفت در بازارهای جهانی، تولید خود را بیش از این افزایش ندهند.
وزیران نفت عربستان سعودی، روسیه، ونزوئلا و قطر همچنین اعلام کردند که به دنبال جلب توافق ایران و عراق نیز خواهند بود.
اما ساعاتی بعد از انتشار این خبر، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، تاکید کرد که ایران مصمم به افزایش تولید خود است و از سهمش در بازار صرفنظر نخواهد کرد.
اکنون نیز مهدی عسلی، نماینده ایران در اوپک با اشاره به توافق دوحه گفته است: «وقتی قیمت نفت بالا بود و ما تحریم بودیم این کشورها تولید خود را رویهمرفته به میزان چهار میلیون (بشکه) افزایش دادند و از این ظرفیت استفاده کردهاند. حالا که به دلیل افزایش تولید این کشورها، قیمت نفت پایین آمده است انتظار دارند که ایران نیز همکاری کند و هزینه تعادل بازار را بپردازد».
این سخنان آقای عسلی در حالی بیان شده که جمهوری اسلامی ایران، از ونزوئلا و روسیه به عنوان متحد یا دوست خود در سیاست خارجی نام میبرد.
ایران میگوید به دلیل تحریمهای ناشی از برنامه هستهای، سطح تولید نفتش به شدت کاهش یافته و تولید نفت را تا میزان قبل از تحریم٬ افزایش خواهد داد.
جهتگیری سیاست کنونی ایران برخلاف چند دهه گذشته که همیشه بر کاهش عرضه نفت و حفظ قیمت بالای نفت در بازارهای جهانی استوار بود، اکنون مبتنی بر عرضه بیشتر این ماده خام است.
امارات٬ دیگر تولیدکننده مهم نفت در خلیج فارس هنوز در قبال توافق دوحه موضعی نگرفته اما کویت اعلام کرده که از ثابت نگه داشتن سطح تولید استقبال میکند.
ایران قبل از تحریمها روزانه 2.2 میلیون بشکه صادرات نفت داشت، اما در دوران تحریمها این میزان به حدود یک میلیون بشکه سقوط کرد و گزارشها حاکی است که بعد از اجرای برجام این مقدار به 3.1 تا 4.1 میلیون بشکه افزایش پیدا کرده است.
قیمت فعلی نفت در بازارهای جهانی، پایینترین سطح در دهه گذشته است.
بهای نفت طی ده سال گذشته با افت و خیزهای زیادی روبرو بوده است، ولی از اوت سال 2013 روند نزولی آن آغاز شده و از 109 دلار به ازای هر بشکه در آن ماه، در حال حاضر به زیر 30 دلار در هر بشکه رسیده است.