نمر باقر النمر، مشهور به شیخ نمر، حدود چهار سال پیش و در اوج اعتراضات “بهار عربی” در عربستان سعودی زخمی و بازداشت شد. بازداشتی که با اجرای حکم اعدام او پایان گرفت.
پس از آغاز انقلاب تونس و بروز اعتراضات مشابه در دیگر کشورهای عربی، فعالان عربستان سعودی هم از این موج برای اعتراض به مشکلات مختلف کشورشان استفاده کردند.
تظاهرات اعتراضی مانند تونس پس از آن آغاز شد که یک معترض خود را به آتش کشید.
پس از آن، گروههای مختلفی در عربستان دست به اعتراض زدند، از فعالان مدنی و کارگران مهاجر گرفته تا زنان معترض و شیعیان ناراضی. دهها زن با نشستن پشت فرمان خودروهایشان ممنوعیت رانندگی برای زنان را شکستند. صدها نفر هم در ریاض، جده و مناطق شیعه نشین العوامیه و قطیف به خیابانها ریختند.
با تداوم اعتراضات و گسترش آنها در قطیف، نیروهای سعودی به سوی تظاهرکنندگان آتش گشودند. مساله اصلی معترضان در قطیف “تبعیض” علیه اقلیت شیعه عربستان سعودی بود.
به این ترتیب شیخ نمر، که سابقه مخالفت با حکومت عربستان سعودی و چند مورد بازداشت را داشت، به چهرهای محوری در اعتراضات بدل شد.
‘خروش واژهها’
مقامهای سعودی معترضان را به وابستگی به “یک قدرت خارجی” (ایران) متهم کردند و گفتند از “مشتی آهنین” برای سرکوبشان استفاده خواهند کرد.
شیخ نمر در اکتبر 2011 و در واکنش به بالا گرفتن تنش گفت: “مقامات به گلولهها متکی هستند، به کشتن و زندانی کردن. ما باید بر خروش واژهها تکیه کنیم، بر کلام عدالت.”
او پلیس سعودی را متهم کرد که با استفاده از سلاح گرم جوانان را تحریک کرده است.
در هفتههای متعاقب آن اعتراضات ادامه پیدا کرد و دست کم چهار نفر از معترضان به دست نیروهای سعودی کشته شدند.
اعتراضات در زمستان و بهار 2012 هم ادامه پیدا کرد و با کشته شدن دست کم چهار معترض دیگر شعارهای معترضان تندتر شد. آنها در تشییع جنازه یکی از کشته شدگان شعار سرنگونی آل سعود را دادند.
شیخ نمر هم هشدار داد که نیروهای دولتی باید “خونریزی را متوقف کنند” و اگر سرکوب متوقف نشود حکومت سعودی سقوط خواهد کرد.
اما نه تنها سرکوب معترضان متوقف نشد، که خود شیخ نمر هم گرفتار آن شد و در ژوئیه 2012 نیروهای سعودی او را به همراه چند نفر دیگر بازداشت کردند. پلیس اعلام کرد که این افراد هنگام بازداشت از سلاح گرم استفاده کردهاند و به همین دلیل ماموران هم به سوی آنها شلیک کردهاند.
خبر بازداشت و خوردن گلوله به پای شیخ نمر موجی از اعتراضات را در مناطق شیعه نشین عربستان سعودی به دنبال داشت و چند نفر هم در این اعتراضات کشته شدند