نشست پرسش و پاسخ وزيران امور خارجه، دفاع، خزانهداری و انرژی آمريکا با اعضای کميته نيروهای مسلح سنا درباره توافق هستهای شش قدرت جهانی با ايران در جريان است.
جان کری، جک لو و ارنست مونيز هفته گذشته در کميته روابط خارجی سنا و روز ششم مرداد در کميته روابط خارجی مجلس نمايندگان نيز حاضر شده بودند و به پرسشهای تند و تيز آنها پاسخ دادند.
ايران و اعضای گروه 1+5 پس از دو سال مذاکره در شهرهای مختلف جهان سرانجام روز 24 تيرماه به يک توافق جامع و نهايی دست يافتند که بر اساس آن، تهران بسياری از فعاليتهای اتمی خود را محدود خواهد کرد و در مقابل تحريمهای سازمان ملل، آمريکا و اتحاديه اروپا عليه آن کاهش یافته يا لغو خواهند شد.
دولت باراک اوباما اين توافق را به کنگره آمريکا متشکل از مجلس نمايندگان و سنا فرستاده است و اعضای آن 60 روز فرصت دارند تا اين توافق را بررسی کرده و آن را رد يا تاييد نمایند.
کميتههای مختلف کنگره برای بررسی اين توافق تاکنون دو نشست پرسش و پاسخ با وزيران خارجه، انرژی و خزانه داری آمريکا برگزار کردهاند و جلسه روز چهارشنبه، هفتم مرداد، سومين نشست در اين زمينه است که در آن وزیر دفاع و رییس ستاد مشترک آمریکا نیز شرکت کردهاند.
بسیاری از جمهوریخواهان که اکثریت کنگره را در اختیار دارند گفتهاند که این توافق را رد خواهند کرد چرا که امنیت اسرائیل را تامین نمیکند، ایران پس از چند سال بار دیگر قادر خواهد بود که برنامه بلندپروازانه هستهایش را با نیت دستیابی به سلاح اتمی دنبال کند و داراییهای آزاد شده آن در نتیجه این توافق صرف پرداخت پول به سازمانهای تروریستی نظیر حماس و حزبالله لبنان و دولت بشار اسد در سوریه خواهد شد.
دولت اوباما این ادعاها را رد کرده و میگوید که در صورت رد توافق، آن را وتو خواهد کرد.
انتقاد مک کین از توافق هستهای با ایران
جان مک کين، رييس جمهوريخواه کميته خدمات نيروهای مسلح، در اين نشست با انتقاد از توافق ايران گفت که اين توافق راه را برای دستيابی ايران به سلاح هستهای هموار میکند و ميلياردها دلار پول برای «خريد غيرقانونی» سلاح از بازارهای بينالمللی در اختيار آن قرار میدهد.
به گفته وی، ايران پس از پنج سال قادر خواهد شد تا جنگنده، هلیکوپترهای تهاجمی و ناوهای نظامی خريداری کند. در سال هشتم، ايران میتواند مواد لازم را برای ساخت موشکهای پيچيده بالستيک تهيه کند.
آقای مککين رقم آزاد شده در نتيجه لغو تحريمهای ايران را 60 ميليارد دلار عنوان کرد و گفت که از اين پول برای ارسال سلاح به گروههای تروريستی مورد حمايت ايران، ايجاد بحران و ناامنی استفاده میشود.
اشتون کارتر، وزیر دفاع، با دفاع از توافق ایران گفت که ارتش آمریکا تواناییهای نظامیاش را بهبود میبخشد تا همه گزینهها که مانع «دور شدن ایران از تعهداتش در چارچوب این توافق خواهد شد» را در دسترس قرار دهد.
وی اظهار داشت: «ما با تمام قوا عمل میکنیم، در کنار دوستانمان خواهیم بود و علیه فعالیتهای شرورانه گروه خلافت اسلامی و دولت ایران اقدام خواهیم کرد».
تلاش کری برای کاهش نگرانی سناتورهای جمهوریخواه
جان کری، وزير امور خارجه آمريکا، نيز در سخنان خود تلاش کرد تا نگرانیهای سناتورهای جمهوريخواه را از توافق اتمی با ايران کاهش دهد و از آنها خواست تا به اين توافق رای دهند.
سناتورهای عضو اين کميته خواستار دسترسی به توافق ميان ايران و آژانس شدند که اخیرا میان آنها امضا شده است.
آقای کری در اين زمينه گفت: «هيچ نوع توافق جانبی يا محرمانه بين ايران و آژانس صورت نگرفته است. تنها اسناد فنی وجود دارند که يک اقدام متعارف بوده و به صورت عمومی منتشر نشدهاند».
وی افزود: «ما در جريان هستيم که مبناهای اين توافق چه هستند. اين روند متعارفی برای 189 کشور عضو است که توافقنامهای با آژانس داشته باشند. ما به آن دسترسی نداريم. اين اسناد علنی نشدهاند ولی ما درباره آن اطلاعاتی کسب کردهايم