رئیس سازمان انرژی اتمی ایران میگوید اصل «تفاهمنامه» تازهای که با آژانس بینالمللی انرژی اتمی امضا شده، «محرمانه نیست».
به گفته علیاکبر صالحی در «برخی موارد خاص» قرارهای شیوه بازرسی، زمانی که نمایندگان این سازمان بینالمللی به ایران میروند، «تفاهم میشود».
دو روز پیش از گفتههای شامگاه چهارم مرداد ماه آقای صالحی، نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللی انرژی اتمی، گفته بود «توافق ايران و آژانس جزئی از برجام نيست بلکه حاوی موضوعات فنی است و محرمانه بودن آن هم در مناسبات آژانس و ساير کشورها نکته جديدی نيست».
آقای صالحی نیز در سخنان خود که در برنامهای تلویزیونی بیان شده، به همین موضوع پرداخته و گفته است آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از آن که بازرسیهای خود را انجام داد، نظر میدهد و در عین حال هم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مستقل از این نظر به راه خود ادامه میدهد.
آقای صالحی در عین حال میگوید شیوه انجام همکاری با آژانس «موضوع محرمانه» است.
او برای نمونه به راکتور آب سنگین اراک اشاره کرده است که شیوه انجام بازرسی از آن میان ایران و آژانس انرژی اتمی محرمانه است و نتیجه نیز قرار است تا 15 دسامبر سال جاری میلادی اعلام شود.
آنچه «محرمانه» بودن توافقاتی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی توصیف شده، طی روزهای گذشته واکنشهایی را در میان گروهی از مخالفان و منتقدان توافق جامع اتمی، هم در ایران و هم در ایالات متحده همراه داشته است.
در ۳۱ تیر ماه سوزان رایس، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، وجود توافقاتی جانبی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تایید کرده بود، اما در عین حال گفتههای برخی نمایندگان جمهوریخواه در مورد «مخفیانه» بودن آنها را رد کرده بود.
از جمله انتقادها این بود که قرار است نمونهبرداریها برای راستیآزمایی برنامه اتمی ایران، از سوی خود تهران انجام شود.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا پیشتر تاکید کرده بود که درباره محتوای توافق، پشت درهای بسته به نمايندگان و سناتورها اطلاعرسانی خواهد شد.
گروهی از اصولگرایان ایرانی نیز در مجلس شورای اسلامی از محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، خواسته بودند تا در مورد «بندهای محرمانه» توافق با آژانس توضیح دهد.