رهبر جمهوری اسلامی برای چندمین بار مذاکره با آمریکا را به معنای «باز کردن مسیر برای نفوذ» به درون ایران دانست و اشاره کرد که در جریان مذاکرات اتمی آمریکاییها «در جاهایی فرصت پیدا کردند» به کشور نفوذ کنند.
او همچنین هشدار داد که «مذاکره با آمریکا ممنوع است، زیرا نه تنها هیچ نفعی ندارد، بلکه ضررهای بیشماری نیز دارد».
آیتالله علی خامنهای دلیل این موضعگیری خود را «تعریفی» دانست که آمریکا از باز کردن راه مذاکره با ایران دارد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، آیتالله علی خامنهای روز چهارشنبه، 15مهر، با تأکید بر این که «هیچ مخالفتی» با اصل مذاکره با کشورها، «اعم از اروپایی و غیراروپایی»، ندارد افزود: «اما در مورد آمریکا موضوع متفاوت است، زیرا آنها تعریفی که از مذاکره با جمهوری اسلامی ایران کردهاند به معنای نفوذ و باز کردن راه برای تحمیل است.»
آقای خامنهای با اشاره به «همراهی و همکاری» آمریکا با اسرائیل افزود: «مذاکره با آمریکا به معنای باز کردن مسیر برای نفوذ در عرصههای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی کشور است.»
وی تاکید کرد که در مذاکرات اتمی طرف مقابل «تلاش داشت از هر فرصتی برای نفوذ استفاده کند»، البته مذاکرهکنندگان ایرانی «حواسشان جمع بود، اما بالاخره آمریکاییها در جاهایی فرصت پیدا کردند».
آیتالله خامنهای با این حال آدرس این «فرصتها» را نداد و اشاره نکرد که در این موارد آمریکاییها چگونه به کشور نفوذ کردهاند.
آقای خامنهای شرایط کنونی را «از لحاظ فعالیتها و تلاشهای دشمنان» جمهوری اسلامی «مقطع مهمی» خوانده و گفت که «آنها به دنبال تغییر محاسبات مسئولان و تغییر افکار مردم درخصوص مسائل انقلابی، دینی و مصالح ملی کشور هستند».
رهبر جمهوری اسلامی روز شنبه، 27 تیر، در خطبههای نماز عید فطر نیز تاکید کرده بود که مذاکرات و در پی آن توافق جامع اتمی سیاست ایران در مقابل آمریکا را «در هر صورت، هیچ تغییری» نخواهد داد و قرار نیست دو کشور درباره مسائل «گوناگون جهانی»، مذاکره «دوجانبه» و «منطقهای» داشته باشند.
با این حال حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفته است که مردم ایران خواستار کم شدن «تنش» بین ایران و آمریکا هستند.
در همین حال اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز روز سهشنبه، 13 مرداد، گفت که «تابوی مذاکره با آمریکا شکست».
در روزهای گذشته همچنین دست دادن محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، با باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، انتقاد برخی از نمایندگان مجلس را به دنبال داشته و مقامات وزارت خارجه ایران اعلام کردهاند که مواجهه مقامات دو کشور «اتفاقی» بوده است، نکتهای که آقای ظریف خود نیز بر آن تاکید کرده و دست دادن با اوباما را «تصادفی» خوانده است.
با این حال برخی از موافقان اقدام آقای ظریف برای دفاع از او در شبکههای اجتماعی به روایات اسلامی متوسل شده و چنین اظهار نظر کردند که امامان شیعه نیز با دشمنان خود مذاکره میکردند.
رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه با لحنی بسیار انتقادی این افراد را «سهلانگار و سهلاندیش» و «بیخیالان جامعه» و این سخنان را «عوامانه»، «نهایت سادهاندیشی» و «کاملا اشتباه» خواند، سخنانی که به گفته او برای «توجیه» مذاکره ایران و آمریکا در روزنامهها، سخنرانیها و فضای مجازی مطرح میشود.
آقای خامنهای تاکید کرد که امامان شیعه «مذاکره به معنای امروز یعنی معامله نکردند، بلکه هر دوی این بزرگواران به طرف مقابل خود نهیب زدند و آنها را نصیحت به خداترسی کردند».
رهبر جمهوری اسلامی پس از توافق اتمی وین بارها درباره به گفته او «تلاش آمریکا برای نفوذ در ایران» هشدار داده است.
او روز 25 شهریور «بیگانگان» را به تلاش برای «محقق» کردن اهداف خود پس از رهبری او و «نفوذ در مراکز تصمیمگیری و تصمیمسازی» نظام متهم کرده و از فرماندهان سپاه و «نخبگان» کشور خواست تا «پایههای تفکر و روحیه انقلابی» را چنان «مستحکم» کنند که هیچ چیز در ادامه این مسیر پس از او «خللی ایجاد نکند».
در همان روز قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، گفت که هدف اروپاییها از «حضور و ظهور گسترده» در ایران با هماهنگی آمریکا، «ایجاد دوقطبی در درون جامعه»، «بالا بردن مطالبات در افکار عمومی» و «زدودن بحث درگیری طولانی آمریکا و غرب با ایران» است.