در موج جدید انتقاد از رئیس جمهوری ایران، از تریبون نماز جمعه از حسن روحانی انتقاد شده است. کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران، روز جمعه 22 آبان گفت “ادبیات نیش دار رئیس جمهور در شان ایشان نیست.”
به گزارش خبرگزاری فارس، صدیقی گفت “آقای رئیسجمهور در افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات مطالبی را گفتند که نیش داشت. از چه کسی دفاع میکنید و به چه کسی حمله میکنید؟ کسی که در رأس دستگاه اجرایی قرار دارد نباید با مسائل با عصبانیت برخورد کند. نباید نیشدار صحبت کند.”
وی همچنین گفت: “حیف است که فرد (رئیسجمهور) در برابر بیگانگان رعایت ادبیات و همه جوانب را بکند اما در حمله به خودیها، به مؤمنین، متدینین و خدمتگزاران کشور طور دیگری صحبت کند.”
امام جمعه تهران افزود: “حیف است آقای رئیسجمهور در حصار جریان خاصی قرار گیرد، ما این نوع ادبیات را در شأن یک رئیسجمهور نمیبینیم.”
این انتقاد امام جمعه تهران در حالی صورت می گیرد که “شورای سیاستگذاری ائمه جمعه” در بولتن های هفتگی، اعم موضوعات مهم برای سخنرانی در نماز جمعه را برای صدها امام جمعه در شهرهای مختلف ایران ارسال می کند. این شورا زیر نظر افراد نزدیک به آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران اداره می شود.
واکنش به انتقاد روحانی
در حالی امام جمعه تهران از “ادبیات نیش دار” حسن روحانی انتقاد کرده که در روزهای اخیر جنگ کلامی بین حسن روحانی و مقام های محافظه کار حکومتی افزایش یافته بود.
ابتدای این هفته، حسن روحانی در آئین افتتاح نمایشگاه مطبوعات با انتقاد از بازداشت های اخیر خبرنگاران، رسانههای محافظهکار مانند کیهان را “پلیس مخفی” نامید و گفت این رسانهها حاشیه امنیتی دائمی دارند و از تنبیه و توقیف و تهدید مصون شدهاند.
آقای روحانی از عملکرد قوه قضاییه هم انتقاد کرده بود و به کنایه گفت “اگر نمک فاسد شود، کار سخت میشود.”
بعد از این سخنان، صادق لاریجانی، واکنش تندی نشان داد. رئیس قوه قضاییه هم در پاسخ به انتقاد حسن روحانی گفت : “اگر قوه مجریه فاسد شود، اگر دولت فاسد شود و اگر رئیسجمهور فاسد شود کار سخت میشود.”
صادق لاریجانی همچنین روحانی را به “خلافگویی” و “توهین” متهم کرد. آقای لاریجانی به گفتههای حسن روحانی در انتقاد از نقش برخی روزنامهها در دستگیریهای اخیر اعتراض کرد و آن را “سخنانی خلاف” خواند که “بیان آن از مسئولان مطلع نظام، انتظار نمیرود.”
بازداشت روزنامه نگاران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صورت گرفت اما لاریجانی از این بازداشت ها دفاع کرد.
از نظر سیاسی در ایران، نهادهایی مثل سپاه و قوه قضاییه، به رهبر نزدیک هستند. هرچند نهاد دولت نیز با رهبر هماهنگ است اما در سالهای اخیر، بارها دولت و نهادهای زیر نظر رهبر در مقابل هم قرار گرفته اند.
سوالات حقوق بشری از روحانی
همزمان با افزایش انتقاد ها از حسن روحانی از سوی محافظه کاران، آقای روحانی در آستانه اولین سفر به اروپا، درباره مسایل حقوق بشر در ایران سخن گفته است.
آقای روحانی به روزنامه ایتالیایی کوریره دلا سرا گفته میرحسین موسوی و مهدی کروبی، رهبران زندانی جنبش سبز، “روزی آزاد خواهند شد.”
خبرنگاران این روزنامه ایتالیایی از حسن روحانی پرسیدند: “شما دو سال پیش وعده دادید که رهبران جنبش سبز، موسوی و کروبی، را آزاد خواهید کرد. آیا به وعده خود عمل میکنید؟”، که رئیس جمهور ایران در پاسخ تنها گفت “آنها روزی آزاد خواهند شد.”
میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو نامزد معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1388 بودند که از چهارسال پیش در خانه های شان زندانی هستند.
حسن روحانی پیش از ریاست جمهوری وعده آزادی موسوی و کروبی را در یکسال بعد از برگزیده شدن به ریاست جمهوری داده بود